top of page

Özel Eğitim Nedir

Özel eğitimi kısaca, yetersizlikten etkilenmiş bireylerin, mevcut performanslarını en üst düzeye çıkarabilmek için bu alanda özel olarak yetiştirilmiş personelin, bireye özgü programlar desenleyerek eğitim faaliyetlerinin sürdürülmesi olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde de özel gereksinimli bireylerin hakları, yasal temellere dayandırılarak güvence altına alınmıştır.

Özel eğitimde, özel olan, her bireye göre hazırlanan eğitimdir programlarıdır. Burada temel nokta, her bireyin bireysel farklılıkları olabileceğidir. Genele baktığımızda, hepimizin öğrenme durumları farklılık gösterebilmektedir. Öğretim hayatımızda kimimiz sadece okuyarak, kimimiz örnek çözerek, kimimiz ise tüm kitabı ayrıca deftere yazarak sınavlara hazırlanmışızdır. Kimimiz ders çalışırken müzik dinlemiş, kimimiz ise tüm seslerden kaçınmaya çalışarak kendimizi odaya kapatmışızdır. Öğretmenin anlattığını anlamakta zorluk çekenleri ya da sınav zamanı not bulmaya çalışanları(Bende bu gruptayım) hiç birimiz unutmamışızdır. Her sınıfta tembel diye nitelendirilen, çalışkan ya da ikisi arasında bulunan öğrenciler mutlaka olmuştur. Tüm bunların yanında, bahsedilen tüm öğrenciler aynı sınav sistemi ile değerlendirilmiştir. Başarılı ya da başarısız olma durumları bu sınavlara göre belirlenmiştir. Farklılıkları nispeten birbirine daha yakın olan bireylerde, böyle bir öğretim ve değerlendirme durumu kabul edilebilir gibi görünmekte ve uygulamalar bu şekilde devam etmektedir ancak yetersizlikten etkilenmiş bireyleri düşündüğümüzde, yukarıda anlattığım iyi kötü idare eder sistemden, her bireyin eşit şekilde faydalanamayacağı açıktır. Bu nedenle, özel eğitim de, her bireye yönelik ayrı hedefleri olan programlar desenlenmekte ve bu şekilde eğitime devam edilmektedir. Bu programları özel eğitim öğretmeleri desenlemekte ve uygulamaya geçirmektedirler. Tüm bunları yaparken, öğrenci, aile, öğretmen ve hekim işbirliği göz ardı edilmez. Bu durumu daha da açacak olursak;

Yetersizlikten etkilenen birey, tıbbi tanılamanın ardından özel eğitime yönlendirildiğinde, özel eğitim uzmanı önce bireyin mevcut durumunu değerlendirerek bireye özel bireyselleştirilmiş eğitim programını(BEP) hazırlayarak, eğitim uygulamamalarına başlar. Yetersizliğin şiddetine göre farklı disiplinlerle(Fizyoterapi, konuşma ve dil terapisi vb.) iş birliğine gidilir. Böylelikle bireyin var olan performansını en üst düzeye çıkarmak adına çalışmalar başlamış olur.

Uğur GÖKMEN Özel Eğitim Uzmanı AREM Avrupa Rehabilitasyon Merkezi ugurgokmen@hotmail.com


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page