top of page
Cerebral Palsy

 

Cerebral Palsy (CP) bireyin hareket, denge ve postürünü etkileyen bir rahatsızlık grubudur. CP çocukluk çağındaki en sık gözlenen fiziksel engellilik durumudur. Cerebral terimi beyin vasıtasıyla ortaya çıktığını belirtmektedir. Palsy ise zayıflık veya kasları kullanmada güçlüÄŸü ifade etmektedir. CP, anormal beyin geliÅŸimi yada geliÅŸmekte olan beyinde meydana gelen hasar sonucu bireyin kaslarının kontrolünü etkilemesiyle ortaya çıkar.

 

CP belirtileri kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Ağır CP’li bireyler yürüyebilmek için özel ekipmanlara ve hayat boyu bakıma htiyaç duyarlar. Daha hafif CP’li bireyler ise sakar bir ÅŸekilde yürüyebilirler ve özel bir desteÄŸe ihtiyaç duymazlar. CP zamanla kötüye giden bir durum deÄŸildir.

 

CP’li tüm bireylerin hareket ve postür ile ilgili problemleri mevcuttur. Bir kısmı beyin hasarına baÄŸlı zihinsel engellilik, epilepsi, görme, iÅŸitme yada konuÅŸma problemleri, omurilikte deÄŸiÅŸiklikler (skolyoz gibi), veya eklemlerde deÄŸiÅŸiklikler gibi diÄŸer problemler yaÅŸayabilirler.

 

Cerebral Palsy Tipleri

 

Doktorlar CP’yi hareket kısıtlıklarına göre sınıflandırmaktadır. Beynin etkilenen alanlarına göre aÅŸağıdakilerden bir yada bir kaçı ortaya çıkar;

 

  • Spastisite       : Kaslarda sertlik

  • Diskinezi       : Hareketlerde zorlanma

  • Ataksi              : Denge ve koordinasyonda zayıflık

 

CP’nin 4 ana tipi mevcuttur.

 

Spastik Cerebral Palsy

 

CP’nin en sık gürülen tipidir (%80). Spastik CP’li bireyler’in kas tonüsleri artmıştır. Bunun anlamı kasları serttir ve bunun sonucunda hareketleri sakarcadır.

 

Spastik CP genellikle etkilenen vücut bölümüne göre tanımlanır:

 

Spastik Dipleji/Diparezi : Bu tip CP’de kas sertlikleri ana olarak bacaklardadır. Kollar az etkilenmiÅŸtir ya da etkilenmemiÅŸtir.

 

Spastik hemipleji/Hemiparezi : Bu tip CP bireyin vücudunun sadece bir yanı etkilenmiÅŸtir ve genellikle kollar bacaklara göre daha fazla etkilenmiÅŸtir.

 

Spastik Quadripleji/Quadriparezi: CP’nin en ağır formudur; tüm ekstremiteleri (kol ve bacakları), gövdeyi ve yüzü  tutar.  Spastik Quadriparezili bireyler genellikle yürüyemez ve zihinsel gerilik, epilepsi, görme, iÅŸitme ve konuÅŸma problemleri gibi diÄŸer geliÅŸimsel problemler yaÅŸarlar.

 

Diskinetik Cerebral Palsy (Aynı zamanda Atetoid, Koreoatetoid ve Distonik CP)

 

Diskinetik CP’li bireyler, el, kol, ayak ve bacaklarının hareketlerini kontrol etmekte problem yaÅŸarlar. Bunun sonucunda oturma ve yürümede zorlukları olur. Hareketler kontrol edilemez ve yavaÅŸ, kıvrılarak, hızlı ve düzensiz olur. Bazan yüz ve dil etkilenebilir ; bunun sonucunda emme, yutma ve konuÅŸma güçlüÄŸü görülür. Diskinetik CP’li bireylerde kas tonusu sadece günden güne deÄŸil gün içerisinde de deÄŸiÅŸebilir (çok gerginlikten çok zayıflığa).

 

Ataksik Cerebral Palsy

 

Ataksik CP’li bireylerin denge ve koordinasyon poblemleri vardır. Yürürken sabit duramayabilirler. Hızlı ve ya çok fazla kontrol gerektiren hareketlerde (yazı yazmak gibi) zorlanırlar. Bir ÅŸeye uzandıklarında el ve kollarını kontrol etmekte zorlanırlar.

 

Mix Tip Cerebral Palsy

 

Bazı bireyler birden fazla tip CP belirtileri taşıyabilir. En sık gözlenen Mix CP spastik-diskinetik CP’dir.

 

Tanı

 

CP’nin erken yaÅŸta tanılanması çocukların ve ailelerinin yaÅŸam kaliteleri açısından oldukça önemlidir. CP tanısı bir kaç basamakta yapılabilir:

 

GeliÅŸimsel Ä°zleme

 

GeliÅŸimsel izleme (aynı zamanda sürvelans olarak da adlandırılır)’nin anlamı çocuÄŸun büyüme ve geliÅŸiminin sürekli kaydedilmesi anlamına gelir. Ä°zleme esnasında çocuÄŸun geliÅŸimi hakkında en ufak bir ÅŸüphe varsa hemen önemsenmeli ve sonrasında en kısa zamanda tarama testleri uygulanmalıdır.

 

GeliÅŸimsel Tarama

 

GeliÅŸimsel tarama esnasında çocukta motor yada hareketlerde geliÅŸimsel bir gecikme varsa kısa bir test uygulanmaktadır. Tarama testleri ÅŸüpheye neden oluyorsa çocuk geliÅŸimsel ve tıbbi deÄŸerlendirme için derhal doktora sevk edilmelidir.

 

Gelişimsel ve Tıbbi Değerlendirme

 

GeliÅŸimsel ve tıbbi deÄŸerlendirmenin amacı çocuÄŸu etkileyen spesifik rahatsızlığı ortaya çıkarmaktır.

 

Tedavi ve Rehabilitasyon

 

CP’nin tıbbi bir tedavi ile iyileÅŸme ÅŸansı yoktur fakat tedavi mevcut durumdaki birey ve ailenin yaÅŸantısını iyileÅŸtirebilir. Tedavi programının mümkün olduÄŸunca erken baÅŸlanması önemlidir.

 

CP tanısı aldıktan sonra saÄŸlık profesyonellerinden oluÅŸan bir ekibin çocuk ve aile ile çalışması ve bireyin full potansiyelini en üst düzeye çıkarabilmek için bir plan geliÅŸtirmeleri son derece önemlidir.

 

Genel tedavi ilaçlar, cerrahi, güçlendirme, fizik tedavi, occupational terapi, yutma - konuÅŸma terapisi ve özel eÄŸitimi içermektedir.

 

Hiç bir tedavi yaklaşımı çocuk için diÄŸerlerinden daha önemli ve ya iyi deÄŸildir. Her bireyin ayrıntılı deÄŸerlendirilmesi ve tedavi-terapi ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi planı belirlenirken aileye risklerin ve faydaların ayrıntılı bir ÅŸekilde anlatılması gerekmektedir.

 

AREM Avrupa Rehabilitasyon Merkezi’nin Doktor, Fizyoterapist, Hidroterapist, KonuÅŸma Terapisti ve Özel EÄŸitim Uzmanından oluÅŸan  uzman ekibi Cerebral Palsy’li bireylerin tedavi ve terapi ihtiyaçlarının tespiti ve uygulanması konusunda referans bir kuruluÅŸtur.

 

 

Kaynak : CDC Centers for Disease Control and Prevention

bottom of page