top of page

Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸu (DEHB)

 

TANIM :

 

Dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu, bireyin yaşına ve geliÅŸim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat sorunları ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur (APA 1994). Bir kiÅŸide dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸunun varlığından söz edebilmek için bu belirtilerin 7 yaÅŸtan önce baÅŸlamış olması, kalıcı ve sürekli olması (en az 6 aydır), birden fazla ortamda görülüyor olması, ve kiÅŸinin günlük yaÅŸamını etkileyecek boyutta olması gerekir. Dikkat eksikliÄŸinde sorun dikkat edememek deÄŸil, dikkatin belirli bir noktaya odaklanamamasıdır. Bu tür bireyler aynı anda tüm uyaranlara birden dikkat ederler bu nedenle belirli bir iÅŸle uÄŸraşırken baÅŸka bir uyarıcı kolaylıkla dikkatin dağılmasına neden olur. O anda uÄŸraÅŸtıkları iÅŸi bırakıp bir baÅŸka iÅŸe yönelebilirler. Dikkat süresi ve yoÄŸunluÄŸu her yaÅŸta farklıdır. 5-6 yaÅŸlarındaki bir çocuk için normal kabul edilebilecek dikkat süresi 12 yaşındaki bir çocuk için kısadır. Bu nedenle her birey kendi yaÅŸ dilimi içinde deÄŸerlendirilmelidir.

 

DEHB’NUN ÇEŞİTLERÄ° :

 

1. DÄ°KKAT EKSÄ°KLİĞİ : Dikkat eksikliÄŸi belirtileri ön plandadır, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ya yoktur ya da tanı alacak kadar ÅŸiddetli deÄŸildir.
1.Belirli bir işe ya da oyuna dikkatini vermekte zorlanır.
2.Dikkati kolayca dağılır.
3.Dikkatsizce hatalar yapar.
4.Başladığı işi bitiremez.
5.Kendisiyle konuÅŸulurken dinlemiyormuÅŸ gibi görünür.
6.Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır.
7.YoÄŸun zihinsel çaba gerektiren iÅŸleri yapmaktan kaçınır (ev ödevi, okul aktiviteleri gibi).
8.Etkinlikler için gereken eÅŸyaları kaybeder.
9. Günlük etkinliklerde unutkandır.
Bunlardan en az 6’sının, en az 6 aydır, birden fazla ortamda görülüyor olması durumunda dikkat eksikliÄŸi olabileceÄŸi düÅŸünülür.

2. AÅžIRI HAREKETLÄ°LÄ°K : Aşırı hareketlilik (hiperaktivite) bireyin yaşına ve geliÅŸim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturamama, otururken elin ayağın kıpır kıpır olması, çoÄŸu zaman hareket halinde olma, çok konuÅŸma gibi belirtilerle kendini gösterir.
1. Eli ayağı kıpır kıpırdır.
2.OturduÄŸu yerde duramaz.
3.Gereksiz yere sağa sola koşturur, eşyalara tırmanır.
4.Sakince oynamakta zorlanır.
5.Sürekli hareket eder ya da sanki motor takılmış gibidir.
6.Çok konuÅŸur.

3.DÜRTÜSELLÄ°K: Dürtüsellik genel olarak bireyin kendisini kontrol edebilmesinde sorun olmasıdır. Acelecilik, istekleri erteleyememe, söz kesme, düÅŸündüÄŸünü hemen yapma, aklına geleni geldiÄŸi anda söyleme, sırasını beklemekte güçlük çekme gibi belirtilerle kendini gösterir.
1.Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verir.
2.Sırasını beklemekte güçlük çeker.
3.BaÅŸkalarının sözünü keser ya da oyunlarında araya girer.

bottom of page