top of page

Engelli Aileleri EÄŸitim ve Bilgilendirme Projesi

 

Proje Özeti:Engellilerin sosyal hayata katılımı ve fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanmasında kilit rol oynayan engelli ailelerinin eÄŸitilmesini ve bilgilendirilmesini amaçlayan Engelli Aileleri EÄŸitim ve Bilgilendirme Projesi: 1. Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV)-Proje Lideri 2. Kadıköy Belediyesi (Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi)-Proje Ortağı 3. Avrupa Rehabilitasyon Merkezi 4. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Okulu 5. Türkiye Sakatlar DerneÄŸi 6. Marmara Üniversitesi Kadın Ä°stihdamı AraÅŸtırma ve Uygulama Birimi iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilmektedir.

 

 

Projenin Önemi: Proje, engelli ailelerinin özel eÄŸitim, mesleki eÄŸitim, rehabilitasyon ve hukuki haklar konularında eÄŸitilmesini ve bilgilendirilmesini amaçlamaktadır. Proje süresince eÄŸitim alan aileler proje sonrası diÄŸer engelli ailelerine de danışmanlık yaparak engellilerin sosyal yaÅŸama daha etkin katılımının saÄŸlanması ve fırsat eÅŸitliÄŸinin yaratılmasında katkıda bulunabileceklerdir. Sadece eÄŸitim alan ailelerin deÄŸil oluÅŸturulacak iletiÅŸim ağı sayesinde diÄŸer ailelerin de daha bilinçli hale gelmesi saÄŸlanmıştır. Sivil toplum kuruluÅŸları ve yerel yönetimler arasında, engelli ve ailelerin sosyo-ekonomik problemlerinin çözümü noktasında etkili ve sürdürülebilir bir iÅŸbirliÄŸinin kurulması saÄŸlanmıştır. Proje engellilerin ve ailelerinin bilgilendirilmesinin yanı sıra yayın organları, web sayfası ve düzenlenecek sempozyum vasıtasıyla daha geniÅŸ bir kesime ulaÅŸmıştır.

 

Projenin Hedefi: Projenin temel hedefi engelli ailelerin eÄŸitilmesi, engellilerin sosyal katılım ve fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması doÄŸrultusunda sivil toplum, kamu sektörü ve üniversiteler arasında iÅŸbirliÄŸinin güçlendirilmesidir.

 

EÄŸitim Seminerleri: Projenin ilk bir ayı içinde, eÄŸitim seminerlerinde verilecek ders programı, projenin ortağı Belediye ve iÅŸtirakçisi sivil toplum kuruluÅŸlarının bünyesindeki konuya iliÅŸkin uzman kiÅŸiler tarafından AB ülkelerindeki uygulamalarla karşılaÅŸtırılmalı olarak oluÅŸturulmuÅŸtur. Åžubat ayından itibaren, on hafta boyunca toplam 400 engelli aile mensubuna Aile EÄŸitim Seminerleri düzenlenmiÅŸtir.

EÄŸitim seminerlerinin ana baÅŸlıkları: • Sendromlar Hakkında Bilgiler • Özel EÄŸitim Uygulamaları • Mesleki EÄŸitim ve Rehabilitasyon Uygulamaları • Engellilerin Anayasal Hakları ve EÅŸitlik Prensibi • Yerel Yönetim Uygulama Örnekleri • Kent ve Sosyal Hayata Uyum • Ä°stihdam Sonrası YaÅŸanan Sorunlar • Engellilere Yönelik Ä°ÅŸ Hukuku

 

Sempozyum: Projenin on birinci ayında, AB’den uzman kiÅŸilerin de davet edildiÄŸi uluslararası bir sempozyum düzenlenmiÅŸtir. Sempozyum, öncelikle uzmanların engellilerin sosyal katılımına yönelik eÄŸitim ve bilgilendirme çalışmaları konusundaki birikimlerinden yararlanmayı ve konuya iliÅŸkin kamuoyunun duyarlılığını artırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, engelli vatandaÅŸların durumuyla ilgili kamu sektörü, eÄŸitim kurumları, sivil toplum kuruluÅŸları ve medya kurumlarının katılımı saÄŸlanmıştır.

 

SONUÇ: AREM Avrupa Rehabilitasyon Merkezi, T.C. Kadıköy Belediyesi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türkiye Sakatlar DerneÄŸi ve Marmara Üniversitesi Kadın Ä°ÅŸgücü ve Ä°stihdamı Koruma Merkezi katılımı ile toplumsal sorun çözümünde tüm toplumsal katmanlar aynı çatı altında toplanabilmiÅŸler ve karşılıklı bilgi-deneyim-sorun paylaşımı olanağı bulabilmiÅŸlerdir. Bu da bu katmanlar arası bağı güçlendirmiÅŸ ve ortak proje geliÅŸtirme isteÄŸini arttırmıştır. Halen 150 zihinsel engelli çocuÄŸa bireysel eÄŸitim ve ailelerine danışmanlık hizmeti veren Avrupa Rehabilitasyon Merkezi proje süresince eÄŸitime katılan ailelerden aldığı istek ve beklentiler doÄŸrultusunda yeni projeler üretme çalışmalarına baÅŸlamıştır. Ayrıca projenin tüm ortak ve iÅŸtirakçileri eÄŸitimler boyunca ailelerle interaktif iliÅŸki kurabilmiÅŸ ve ailelerin beklentileri doÄŸrultusunda hedefler belirlemiÅŸlerdir. T.C. Kadıköy Belediyesi ve SODEV ile iÅŸbirliÄŸinde proje çalışmaları yürüten kurumumuz bünyesinde barındırdığı uzman eÄŸitmen ve akademisyenlerle projeye katılan tüm kamu ve sivil toplum kuruluÅŸları arasında bir köprü görevi görmüÅŸtür. Ortaklarla bu güne kadar yaptığımız çalışmalar, gelecekte de ortak ve iÅŸtirakçilerle birlikte çalışma gerekliliÄŸi ve isteÄŸi oluÅŸturmuÅŸtur.

EngellenmiÅŸlerin Ä°stihdamı Ä°çin Sosyal Ä°ÅŸ Atolyesi Projesi

 

Proje ile Türkiye’de engellenmiÅŸlerin verimli istihdamı için Sosyal Ä°ÅŸ Merkezleri ve Kooperatif Modelleri oluÅŸturulacaktır. Proje iki ana aÅŸamadan meydana gelmektedir.

 

Proje’nin ön çalışma döneminde adı geçen alanda yürütülen Avrupa BirliÄŸi örnekleri incelenerek ve eÅŸ zamanlı olarak Türkiye’de baÅŸlatılması gereken çalışma alanları’nın konu baÅŸlıkları ayrıntılı içerikleri ile birlikte tespit edilmiÅŸtir.

 

Proje’nin ikinci ana aÅŸaması ise Uygulama Dönemi olmuÅŸtur. Bu süre zarfında Türkiye’nin bütünü için örnek oluÅŸturacak bir Sosyal Ä°ÅŸ Merkezi Kooperatif Modeli ile hayata geçirilmeye çalışılmıştır.

Proje Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve T.C. Kadıköy Belediyesi ortaklığında yürütülmüÅŸtür.

EngellenmiÅŸlerin mesleki becerileri, mesleki eÄŸitim ihtiyaç baÅŸlıkları, özür gruplarına göre verimli çalışma alan tespiti, iÅŸverenlerin engellenmiÅŸlere iÅŸ imkanı saÄŸladığı çalışma baÅŸlıkları, alternatif yeni çalışma alanlarının tespit edilmesi, iÅŸveren ve engellenmiÅŸ çalışan arasındaki karşılıklı beklentilerin tanımlanması ve sınırlarının çizilmesi gibi baÅŸlıklarda proje yürütücüsü kurumlar farklı içerikteki projeleri ve çalışmaları ile belirli düzeylerde deneyim ve bilgi birikimi elde etmiÅŸ durumdadır.

 

Bu deneyimlere göre Türkiye’nin genel durumu düÅŸünüldüÄŸünde engellenmiÅŸ çalışmalarında en temel ihtiyacın doÄŸrudan istihdam saÄŸlayan çalışma modellerinin geliÅŸtirilmesi baÅŸlığında yaÅŸandığı görülmektedir.

Finansmanının Ä°sveç Hükümeti tarafından karşılandığı proje’nin hedef kitlesi engellenmiÅŸlerdir. Alt hedef olarak iÅŸverenler ve STK’ları tanımlanmaktadır. Her iki grubun ihtiyaçlarının belirlenen yöntemlerle ve baÅŸlıklara ayrılan araÅŸtırma çalışmaları ile tespit edilmesi planlanmıştır.

 

Proje sonucunda Türkiye’de Sosyal Ä°ÅŸ Kooperatifleri Modeli’nin geliÅŸtirilebilmesi için Üniversiteler gibi araÅŸtırma gruplarının ve akademisyenlerin modele dahil olmaları ve toplumda ve engellenmiÅŸ ailelerinde engellenmiÅŸlerin özgüvenini ve üretim sürecine katılmalarını etkileyecek olumsuz koÅŸulların tespiti ve bu koÅŸulların giderilmesi çalışmalarına ihtiyaç olduÄŸu görülmektedir.

bottom of page