top of page
DİSLEKSİ

Özgül Öğrenme Güçlükleri (Disleksi vb..)

Çoğu özgül öğrenme güçlükleri/engelleri (Öz. Ö.G.) bir arada bulunmakta ve ya birbirinin üzerine eklendiğinden benzer öğrencilere farklı tanılar konulmaktadır. Bazı AB Ülkeleri disleksi’yi değişik derecelerde bir arada bulunan bir grup güçlük/engelliliklerden sadece biri olarak kabul etmiştir.

2007 sayımlarında 27 AB ülkesinde 0 – 19 yaşları arasında 108 milyon genç bulunmaktaydı. 27 AB Ülkesinde okul çağı çocukların popülasyonunun en az 80 milyon olduğu belirtilmektedir. Birlikte görülen durumlarla beraber 18.5 ile 35 milyon arasında Özgül Öğrenme Güçlüğü olan çocuk bulunduğu tahmin edilmektedir.

Tanılanamamış Öz. Ö.G. düşük öz saygı, yüksek stres, atipik davranışlar, düşük başarı ve okulu erken bırakma ile sonuçlanmaktadır. Bu ayrıca okulda şiddete ve daha sonra toplumda anti sosyal davranışlara neden olabilmektedir. En kötü durumlarda bu durum suç oluşturmaya ve hapse girmeye yol açabilmektedir. Bu durum çocuklar yada gençlerin Öz.Ö.G.’leri desteklendiğinde tersine döndürülebilmekte ve daha iyi bir eğitimle faydalı ve değerli vatandaşlar haline gelebilmektedirler.

 

DİSLEKSİ

Disleksi, günümüzde yaygın olarak bilinen ve bir tur ögrenme güçlüğünü ifade eden bir terimdir.

Disleksi, nörobiyolojik kökenli spesifik bir ögrenme güçlüğüdür. Doğru ve/veya akıcı kelime tanımada zorluklar ve zayıf yazma ve kod çözme becerileri ile karakterizedir. Bu zorluklar tipik olarak dilin fonolojik (sesletim) bileşenlerindeki diğer bilişsel yetenekler ve etkili sınıf eğitiminin sağlanmasıyla ilişkili olarak genellikle beklenmedik bir eksiklikten kaynaklanmaktadır. İkincil sonuçlar arasında okuduğunu anlamada sorunlar ve kelime dağarcığının ve arka plan bilgisinin gelişimini engelleyebilecek okuma deneyiminin azalması yer alabilir.

 

 

Disleksi, esas olarak okuryazarlık ve dil ile ilgili becerilerin gelişimini etkileyen spesifik bir ögrenme güçlüğüdür. Doğumdan itibaren mevcuttur ve omur boyu sürmesi muhtemeldir. Fonolojik işlemleme, hızlı adlandırma (rapid naming), çalışma belleği, işlem hızı ve bireyin diğer bilişsel becerileri ile eşleşmeyebilecek becerilerin otomatik gelişimi ile ilgili zorluklarla karakterizedir. Geleneksel öğrenim tekniklerine dirençli olma eğilimindedir, ancak etkileri, bilgi teknolojilerinin uygulanması ve destekleyici danışmanlığın dahil olduğu spesifik müdahalelerle hafifletilebilir.

 

Disleksi, öncelikle doğru ve akıcı kelime okuma ve hecelemeyle ilgili becerileri etkilemektedir. Disleksinin karakteristik özellikleri fonolojik farkındalık (ses farkındalığı), sözel hafıza ve sözel işlem hızındaki zorluklardır. Disleksi çeşitli bilişsel ve entelektüel yeteneklerde görülebilir. Disleksili bireylerde dil, motor koordinasyon, zihinsel hesaplama, konsantrasyon ve kişisel organizasyon konularında es zamanlı zorluklar görülebilir. Ancak bu bulgular tek başlarına disleksinin belirtileri değildir.

 

Disleksik zorlukların ciddiyeti, kalıcılığı ve ağırlığının en iyi göstergesi, bireyin özel eğitim ve destek müdahalesine verdiği yanıtlardır. Çoğu birey doğru müdahalelerle disleksik zorlukları aşarken, bazı ağır olgular müdahalelere rağmen ciddi zorluklar yaşamaktadır.

 

Temel Özellikleri;

 

  • Nörolojik temelli bir öğrenme güçlüğüdür,

  • Zekâ düzeyleri normal veya normalin üstü düzeydedir,

  • Bireyler çeşitli derecede okuma, yazma ve öğrenme zorlukları yaşarlar,

  • Konuşma gecikmesi, bazı sesleri çıkaramama, sesleri tanımama, ses hece ilişkisi gibi alanlarda zorluk yaşarlar,

  • Okuma ve yazmadaki kodlamayı çözmekte zorlanırlar,

  • Kısa süreli hafızaları zayıftır. Bu da öğrenmeyi zorlaştırır. Sık tekrara ihtiyaç duyarlar,

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sıklıkla birlikte görülür.

  • Destek eğitimi ve müdahale olmadan öğrenim hayatlarını devam ettirmeleri zordur.

  • Erken müdahale ve destek eğitim ile eğitim hayatlarını sürdürebilir.

  • Destek eğitim ve müdahale konuşma terapisi, ergoterapi, akademik destek eğitimini kapsamaktadır.

Disleksi

Hakkında Merak Ettiklerinizi Bize Sorun

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Tebrikler Mesajınız Bize Ulaştı!

bottom of page